Årgang 54

Hverken fyrre, fed eller færdig!


Atomkraft, nej tak?

Ja, med spørgsmålstegn. Jeg følger Anders Lund Madsen til Tjernobyl, Pripyat, Barsebäck osv. Han er åbenbart også ved at sætte spørgsmålstegn ved det.

Sidst i april 1986 havde jeg lige fundet en lejlighed, som jeg gik og malede. På et tidspunkt manglede jeg noget til føden og gik ned i byen for at komme på døgnkiosk. Det var før, man kunne gå i supermarked både nat og dag, søgn og hellig. Der så jeg det så, på kioskens plakat for en eller anden avis: Tjernobyl-værkets reaktor var nedsmeltet. Jeg husker, at da jeg kom hjem, var jeg meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle åbne vinduerne. Var det bedst at døje med malingsdunsterne, eller skulle man hellere risikere noget radioaktivt nedfald? Det endte med, at jeg åbnede vinduerne. Den maling lugtede for fælt.

Nu om stunder har vi jo hele klimakrisen at tage stilling til, hvis det da ikke allerede er for sent. Det hele er gjort endnu mere akut og problematisk af Putin og hans galskab. Skal man blive ved med at købe gas af russerne på deres betingelser, og vil man overhovedet få lov til det? Begge dele er vel tvivlsomt.

Da jeg var ung, var der ikke så meget at rafle om. “Hvad skal væk? Barsebäck!” – Det mente alle “fornuftige” mennesker. Jeg tror ikke, jeg kendte et eneste menneske, der gik ind for A-kraft.

Nu er jeg faktisk ved at være i tvivl. Den svenske kvinde, som Anders Lund Madsen interviewede i den første udsendelse sagde noget i retning af, at dem, der er bange, er dem der ikke forstår det. Jeg melder mig gladeligt i koret af folk, der ikke forstår det.

Jeg er helt klar over, at man har langt større styr på sikkerheden nu om dage, og at A-kraft er en meget billig og ren form for energi, når der ikke er noget, der går galt. På den anden side, har der netop været stor ballade om et lille, bitte stykke uran, der var blevet væk for nogle mennesker nede i Australien … Og det er heller ikke så længe siden, der var en A-kraft ulykke i Japan.

Overbeviste A-kraftmodstandere mener, at vi bør satse på vind-, sol- og vandkraft. Det er også fint at gøre det. Nogen af os er så nødt til at finde sig i en vindmøllepark i nærheden. Det siges, at de larmer, skygger på en ubehagelig måde og slår pipfugle ihjel. Det måtte vi nok se at leve med, men problemet er, at sol, vind og vand ikke er konstante i deres energiproduktion, og at det stadig er vanskeligt at gemme overskudsproduktion, når vi har det. Og at det, summa summarum, ikke er tilstrækkeligt med energi til det forbrug, vi mener os nødsaget til at have.

Jeg er i tvivl, hvor jeg før som sagt har været indædt modstander. Hvad med dig?13 svar til “Atomkraft, nej tak?”

 1. Hver gang der er foromtale i DR radio P1 kommer en bemærkning om at “en families årlige forbrug af el kræver 40 tons kul” og det er så forkert at jeg bliver rystet hver gang, det er snarere ½ ton, en kulkælder, der kræves, og det er incl opvarmning. Jeg skrev til DR og jeg skrev et blogg-indlæg: “Man burde ikke blive så vred …”

  Dertil kommer, som en læser (kommentar) gjorde opmærksom på at de to tændstikæsker uran, der skal bruges, kræver opbrydning, mining, af flere tons sten af forskellig slags, begblende i gl.dage, skylning, rensning, og behandling inden det bliver til reaktor-stave. Det er også meget forurenende.

  Frankrig og Belgien har en del A-kraft og det skal vi ikke lukke ned nu, men lad det endelig stå og afbøde virkningerne af krigen om frihed og fred i Ukraine.

  Det samme gælder Sveriges forskellige, Forsmark, Ringhals, Oscarshamn, og Barsebäck, for min skyld må man gerne sætte fut i dem igen.

  Men man skal være klar over faren: Det er tekno-flippere, som har bygget a-kraftværkerne og selv om man har været omhyggelige og dygtige, så viser Fukushima at begrænsninger i økonomien kan kræve kompromisser på beliggenhed og sikring mod oversvømmelse.

  Når og hvis forsikringsselskaberne igen vil forsikre et a-kraftværk, så er der muligvis mening med galskaben.

  Like

 2. Donald havde forleden et indlæg om nogenlunde samme emne, og Aage PK’s kommentarer er værd at læse, for han har tydeligvis sat sig ind i sagen. Se: https://dax2.wordpress.com/2023/02/02/man-burde-ikke-blive-sa-vred/
  Min holdning er, at man skal passe ekstra på, når technofreaks bryder ud i lovsang. Der er sket alt for mange atomare ulykker, som ikke kunne ske.

  Liked by 1 person

  1. Jeg fatter stadig nada, men jeg er bestemt ikke tryg ved det. Spørgsmålet bliver, hvad vi gør i stedet. Er vi mon parate til at nedsætte forbruget i de private hjem samt omlægge produktionen, så vi sætter tæring efter næring? Og, NB, det tæller ikke, hvis vi bare flytter al produktion til Kina. Der er jo som bekendt ingen planet B.

   Like

 3. Du kom mig I forkøbet (igen).

  Jeg har også selv tænkt, at jeg ville skrive om ”Atomkraft”, der pludselig synes at være ”comme il faut”.

  Da Tjernobyl røg i luften i 1986, boede jeg 20 km. derfra – og der gør jeg i øvrigt stadig. Vi var bange. Og det er jeg stadig.

  Min ungdom bestod blandt andet af ”Hvad skal væk? Barsebäck. Hvad skal ind? Sol og vind”.

  Jeg havde en ven, der er ingeniør, som fortalte alt om, hvor sikkert det er blevet, og at man nu har styr på affaldet. Så selvfølgelig tænker også jeg, om min holdning bare et antikveret. Der er trods alt gået mange år, og der er forsket meget siden. Jeg har bare så meget frygt for skidtet, at jeg ikke engang orker at se de aktuelle TV-udsendelser med den ene Madsen-bror.

  Men jeg er ikke tryg, og som du overvejer jeg også hvorfor f***** man så sætter så store styrker ind på at finde en tændstikæske i Australien.

  Vindmøllerne larmer slet ikke så meget mere, som de gjorde for eksempel for 20 år siden.

  Liked by 1 person

  1. Du kan jo altid skrive alligevel. Selv om vi tenderer til enighed, ikke om alt, men om det meste, har du som regel altid nogle pointer, der også er værd at tage med.

   Det, jeg synes er mest underligt lige nu, er, at jeg faktisk er i tvivl. Tidligere har jeg jo været indædt modstander. Hvis man holder fast i sit “nej”, må man jo også prøve at afgøre med sig selv, hvad man er villig og i stand til at betale for den beslutning. Jeg mener, at vi i forvejen sparer så meget på energien, som vi kan. Men … vi bor i et gammelt, ikke særlig energirigtigt hus, vi har meget elektronik, som vi nødigt vil undvære. Det er jo i hvert fald to poster, der koster meget på energiregnskabet.

   Like

 4. Jeg er fuldkommen enig med dig!

  Der kommer formentlig et indlæg fra min hånd en af de nærmeste dage.

  Like

 5. Jeg har aldrig været imod atomkraft 😊
  Og jeg går selvfølgelig også ind for det nu. Nogle – mange – argumenterer (stadig) med, at “der er et affaldsproblem”, men jeg har også læst en del og forsøgt at læse med så meget objektivitet som muligt og kan ikke se nogen steder, at der er et affaldsproblem, der bare tilnærmelsesvis kommer op på siden af det ‘affaldsproblem’, vi har med fossile brændstoffer og anden menneskeskabt forurening. Det er nemlig langt, langt større og er ved at ødelægge hele jordkloden med skræmmende høj hastighed, så jeg synes det kun kan gå for langsomt med at få sat nogle atomkraftværker i gang.
  Uheldet i Japan skyldtes et jordskælv, men det er ikke en risikofaktor i DK.
  Russerne var og er inkompetente og har aldrig villet lytte til andre end dem, der siger, hvad de får besked på at sige, så Tjernobylkatastrofen var næsten bound to happen …
  Og ja, jeg er enig i, at det er uvidenhed (tilligemed en del hjernevask), der præger modstandsbilledet.
  Jeg synes, at Anders Lund Madsen har en god tilgang til det, og han kan forhåbentlig få vendt nogle af dem, der er modstandere af vane mere end viden.

  Liked by 1 person

  1. Så er du den første, jeg kender, der har en lang historie som A-kraft-tilhænger! Jeg kan selv godt lide Anders Lund Madsens serie. Den er rolig og uhysterisk, noget man nok kan trænge til, når slige emner skal diskuteres. Jeg er dog stadig noget nervøs ved tanken om A-kraft, og mener ikke, vi i tilstrækkelig grad har udnyttet sol-, vind- og vandkraft. Jeg mener også, der må være noget at gøre ved en mere sparsommelig tilgang til livet. Bl.a. stiller jeg spørgsmålstegn ved vækstideologien. Mon virkelig det er nødvendigt, at alting hele tiden vokser? Kunne der ikke være mening i at stille sig tilfreds med mindre vækst eller ligefrem nulvækst, hvis det kunne gøre, at klimakatastrofen blev forsinket i væsentlig grad?

   Like

   1. Det kunne snildt give god mening i teorien, men det kommer garanteret ikke til at ske.
    Hvilken regering kan du forestille dig støtte nulvækst og måske oven i købet negativ udvikling? Det ville gå galt på andre måder, bl.a. fordi der hele tiden skal bruges flere penge på sundhedsvæsenet og på, at vi bliver flere der bliver ældre.
    Vand-, sol- og vindkraft er mere end okay, men ingen af delene er stabilt nok eller tilstrækkeligt i vores lille land, og der er aldrig nok, når man står og skal bruge det. Så er det smartere [at supplere] med A-kraft, som kan reguleres efter behov.

    Like

 6. Ellen, nulvækst eller negativ vækst ville givet ikke være en populær beslutning i vide kredse, men det kunne stadig være en god ting, synes jeg. Jeg ser nogle grupper i samfundet forbruge helt uhyrlige summer på ting der stort set kun tjener til at ødelægge miljøet. Jeg har også svært ved at sluge tesen om, at der skal mere til de, der har mest, for at der kan være nok til de, der har mindst. Jeg så _meget_ gerne en vis nivellering! Og her, fornemmer jeg, bliver vi ikke enige lige med det første.

  Like

 7. […] Hennys “Atomkraft, nej tak?” fik mig ud af starthullerne. Jeg har længe tænkt, at jeg ville skrive en artikel om atomkraft. Det skyldes, at flere og flere berømmer det og mener, at det er helt ufarligt og meget bedre for vores klima end alt andet. […]

  Like

 8. Jeg går ind for nulvækst. Vi bliver ganske enkelt nødt til at forbruge mindre.

  Jeg har et lille (dumt) eksempel: På min Nilfisk støvsuger, der er mindst 20 år gammel, (jeg husker ikke at have haft en anden i hele mit voksenliv), var gummibelægningen mørnet, så jeg fandt en, der kunne udskifte hjulene, så kan den sagtens holde 20 år mere.

  En ældre ven sagde til mig “Hvorfor køber du ikke bare en ny?” Det er efter min opfattelse en helt forkert fremgangsmåde. Og jeg var overrasket over at møde den holdning hos en, der er 17 år ældre end mig.

  Like

  1. Jeg vil bestemt også erklære mig tilhænger af nulvækst. Jeg kan ikke se, hvordan væksten kan fortsætte uhæmmet. Men, hvis vi skal undgå A-kraft, er det nødvendigt at se på fordelingspolitikken, og det er jo noget af et ømt punkt.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Om mig

Jeg er en ældre (pt. 68-årig) dame, der tidligere drev bloggen på aargang54.dk.

Hvis du ønsker at kommentere eller læse andres kommentarer, kan du klikke på det enkelte indlægs titel, og kommentarfeltet kommer frem

Blogroll

%d bloggers like this: