Årgang 54

Hverken fyrre, fed eller færdig!


Minimalist? Not so much …

Da jeg skrev mit indlæg om privatøkonomi, nævnte jeg lige kort, at det med at købe tøj ikke bliver til ret meget. Siden 2015, hvor jeg sluttede på arbejdsmarkedet, har jeg kun købt sokker, undertøj og t-shirts. Jeg har derimod smidt en masse tøj ud, idet jeg havde dynger af kluns, der ikke passede. I forbindelse med min sygdom tabte jeg mig en masse, tog lidt på og tabte mig igen.

Jeg er ikke typen, der slider mit tøj op. Bevares, jeg kan komme til at ødelægge det i vask eller spilde noget, der ikke kan vaskes af, eller måske komme til at hænge fast i et rustent søm og dermed ødelægge klunset, men almindeligt slid forekommer ikke i særlig høj grad. Så, i det omfang jeg ellers forbliver samme størrelse, kan mit tøj nærmest vare evigt. Det er en smule kedeligt, men da jeg ikke har fantasi til at købe en anden slags tøj end det, jeg allerede har, kan jeg sådan set ikke se formålet med at købe nyt.

Minimalisme er meget moderne, ja det har det faktisk været i nogle år. Hvis jeg var minimalist, skulle jeg skaffe mig af med endnu mere af garderoben, sådan at jeg stod tilbage med det, jeg havde brug for og kun det. Men der træder mit nærighedsgen til, for jeg skaffer mig ikke af med noget, der passer og ellers fungerer. Man ved jo aldrig, hvornår man kunne få brug for det tiende par jeans, vel?

Jeg har været noget af en strikker, og det er der også kommet en hel del tøj ud af. Uld kan jeg ikke bære på kroppen, så mine trøjer er alle sammen af bomuld. Hjemmestrikkede bomuldstrøjer er meget behagelige at gå med, men de har den ulempe, at de er meget længe om at tørre. Ja, vi bruger lufttørring her i huset. Vi har aldrig ejet en tørretumbler, og vi skal heller ikke have en, så længe jeg har noget at skulle have sagt. Det betyder, at jeg har en hel stak hjemmestrikkede bomuldstrøjer, der yderst sjældent bliver brugt, fordi de er for besværlige at tørre, når de har været vasket. Det virker ikke særligt motiverende på strikkeren. Jeg har da også mindst to UFOer (ufærdige objekter) liggende. Da de kun vil blive brugt yderst sjældent og i øvrigt ikke er nødvendige, har det slet ingen hast med at få dem gjort færdige.

Her har jeg forresten et lille sidespring at foretage: Nogle mennesker mener, at man skal være kreativ for at strikke. Det skal man ikke. Al strikning efter opskrift handler udelukkende om at være i stand til at følge detaljerede instruktioner. Selv strikker jeg næsten aldrig efter opskrift, så jeg er måske lidt kreativ med det, men kun lidt, for på en eller anden måde har jeg jo opskriften inde i hovedet. Det kreative kunne så bestå i farvevalg, mønster osv. men det er nu minimalt. Kreativitet er noget, der foregår mellem ørerne, ikke med hænderne nødvendigvis, selv om det sagtens kan komme mellem hænder som en del af processen.

Tilbage til det med minimalismen: Vores indkøbsvaner er nok på vej i den retning, men ikke vores liv som sådan. Det ville kræve en stor oprydning, og det kommer af mange grunde ikke til at ske foreløbig.

Man kan selvfølgelig sige, at jeg ikke gør noget for at holde gang i tekstilindustrien på den måde, men for det første er det langt fra danske arbejdspladser, det går ud over, og for det andet er tekstilindustrien en af de mest forurenende og vandforbrugende industrier, der findes. Det ville kun være godt at begrænse den noget.9 svar til “Minimalist? Not so much …”

 1. Tøj er uinteressant, men ikke desto mindre en nødvendighed.

  Mine Nørgaard-t-shirts er stadig pæne, selvom jeg har købt dem før 11/2007 (hvor jeg flyttede til Hvidovre, og jeg tror ikke, jeg har været “til bys”, mens jeg har boet her). Jeg bruger heller ikke tørretumbler. Når man bruger lufttørring, holder tøjet meget længere.

  Minimalisme går vel egl. ikke ud på at smide gode ting ud, men at undlade at købe nyt, der er overflødigt? Sådan tolker jeg det, og sådan går jeg ind for det.

  Liked by 1 person

  1. Sådan kan man selvfølgelig tolke minimalisme, men de blogejere jeg har læst har tolket det derhen, at alt overflødigt skulle sendes “videre i systemet” til folk, der havde brug for det. Det, synes jeg, er lidt ekstremt.

   Like

   1. Det er jeg helt enig med dig i – altså alt det er ekstremt.

    Liked by 1 person

 2. Minimalisme + tøj = badetøj, tænkte jeg først, men trods alderen kan jeg stadig lære. Det er ikke noget, jeg går op i. Jeg fik for ikke så længe siden lagt tre par “pæne” bukser ud (erfaringen sedimenterer over livremmen), men ellers er det noget med at smide ud, når der lige pludselig ikke er plads mere.

  Liked by 1 person

  1. Jo, men hvad med bæredygtighed og den slags? Er det ikke noget, man skal interessere sig for?

   Like

   1. Jo det synes jeg, man skal. Der er kun en klode.

    Liked by 1 person

   2. Jo da, om end “bæredygtig” er er ret så dobbeltbundet, når det drejer sig om tøj 😉

    Liked by 1 person

 3. Jeg hæfter mig ved dine tanker om kreativitet i forbindelse med strikning. Fordi jeg strikker så meget som jeg gør, har jeg utallige gange hørt “Ih, hvor er du altså vildt kreativ!” Jeg ved ikke, om det er fordi ordet bliver direkte ‘oversat’ til, at jeg kreerer meget? I hvert fald er jeg helt enig med dig og siger det også hver gang: Jeg er ikke spor kreativ, for jeg kan ikke selv finde på, men jeg kan følge en opskrift. Det er der så mange, der ikke engang kan, men lad det nu ligge …
  I øvrigt er det også delvist dovenskab der gør, at jeg helst vil strikke efter en opskrift. Jeg kan nemlig vældig godt lide at lægge hjernen fra mig, når jeg strikker og bare gøre hvad der bliver sagt, for så kan jeg bare lytte løs til en god bog eller se in interessant udsendelse i tv.
  Jeg kan i den forbindelse anbefale alle “Absolute History”-visninger på YouTube. Især dem med Ruth Goodman er rigtig gode, men mange af de andre er også, og man bliver meget, meget klog på samfundsudviklingen fra middelalderen og frem til nu. De er engelske, men kan selvfølgelig ses i dansk lys også.
  Sorry. Et sidespring, men jeg er så begejstret over dem for tiden 😄

  Liked by 1 person

  1. Det glæder mig, at du deler mit syn på kreativitet.

   Jeg har set en del historieprogrammer på YouTube, men jeg husker ikke lige, om det var “Absolute History”. Men jeg har blandt andet set noget om Victoriatiden og hvordan almindelige mennesker levede da. Meget spændende!

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Om mig

Jeg er en ældre (pt. 68-årig) dame, der tidligere drev bloggen på aargang54.dk.

Hvis du ønsker at kommentere eller læse andres kommentarer, kan du klikke på det enkelte indlægs titel, og kommentarfeltet kommer frem

Blogroll

%d bloggers like this: