Årgang 54

Hverken fyrre, fed eller færdig!


Om at hjælpe

Min session med den kommunale visitator var altså noget nyt for mig. Jeg havde ikke før på den måde bedt nogen om hjælp. Det kunne og burde jeg have gjort lang tid før, for jeg havde givet brug for hjælp, og havde jeg fået hjælp på et tidligere tidspunkt, ville det sikkert have hjulpet mere. Det er noget med at stoppe hullerne i sokkerne før, der er mere “hul” end der er “sok”. Jeg havde bare nogle barrierer både i og udenfor mig selv, og det har jeg i og for sig stadigvæk, men jeg har lært at bekæmpe disse.

Man skal aldrig forpasse en lejlighed til at blive langhåret og filosofisk, så derfor synes jeg passende, at jeg kan komme med et Kierkegaard-citat her:

”At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst.

Det burde sådan set stå først i alle lærebøger om social- og sundhedshjælp på alle niveauer. Det gør det muligvis også, skal ikke kunne sige det. Her skal der nok være de, der mener, at man bare skal tage mod den hjælp man får og sige tak til. Eller, som det hedder på engelsk: “Beggars can’t be choosers” – “tiggere kan ikke vælge selv”. Men nu opfatter jeg ikke mig selv som en tigger, men derimod som en person, der har betalt min skat i et velfærdssamfund i mange, mange år, og derfor synes jeg, at jeg har ret til at vælge selv, i hvert fald til en vis grad, når jeg ellers kan finde ud af, hvad det er jeg vil. Det er jo ligesom den første forudsætning. Det med retten til at vælge selv skal selvfølgelig gælde, uanset om man er en skrap kælling, som jeg (stadig) kan være, eller man er blevet en næsten non-verbal Else, der ligger på plejehjem og skal have hjælp til alt, som vi kunne se i en af TV2s dokumentarer. Dette, at nogle menneskers naturlige ønsker lades hånt om, efterhånden som deres kognitive evner svinder, bekymrer mig, både på egne og andres vegne. Når man pludselig kan fornemme, at hjælperne synes, der må være noget galt med ens øverste etage, bare fordi man ikke er enig i deres forslag, er der ikke så langt til at føle, at nogle gerne vil tage sig ret på min bekostning, selv om det ikke kom dertil i denne omgang.

Jeg havde altså på min egen noget klodsede og uelegante facon fundet ud af, at den hjælp, jeg har brug for, skulle bestå af omsorg og pleje, ikke i første række af diagnoser og behandling. Så var sygehuset selvfølgelig ikke det rigtige sted at henvende sig, men jeg troede jo også, at udgangspunktet var et andet. Den slags ved man ikke altid selv, i hvert fald ikke hele vejen igennem.

Da jeg kom hjem, opdagede jeg, at kommunen somme tider kan være ganske hurtig. Hjælpemiddelafdelingen havde allerede leveret en badestol og en høj rollator. Den sidste kunne jeg ikke ret godt bruge. Vi bor meget småt, og der er knap nok plads til at vende med en rollator på vores smalle gangarealer. Til gengæld har disse den fordel, at man kan støtte sig til væggene. Jeg endte nu med en rollator alligevel, men en almindelig, lav model, som jeg bruger udendørs. Min ankel er forlængst helet, heldigvis, men ved at medbringe en rollator har jeg både et medbragt sæde, hvis det skulle blive nødvendigt, noget at støtte mig til, hvis jeg er ved at falde på halen ved svimmelhed, samt en lille pose til medbragte ting og sager. Det er jo næsten et helt Kinderæg! Jeg havde noget af en barriere mod at bevæge mig ud i verden med rollatoren, men jeg har givet mig. Den er helt sikkert meget praktisk!

Da jeg skulle vælge hjemmehjælp, fik jeg valget mellem den kommunale og en privat, Blæksprutten. Jeg valgte den private, idet den dels har et meget godt rygte her på egnen, og dels idet man kan bestille ekstra, selvbetalte ydelser hos dem. Jeg havde nok luret, at kommunen ikke ville kunne yde alt, jeg ville få brug for. Jeg har også den holdning, at så længe jeg kan betale, er det vigtigste, at vi får hjælpen, ikke hvem der betaler.

Noget af det første, jeg gjorde, efter at jeg var kommet hjem, var at bestille en selvbetalt hovedrengøring hos Blæksprutten, nu når jeg skulle til at have alle disse mennesker ind i huset. Dette havde jeg selvfølgelig kunnet gøre længe før, men der var det med de indre og ydre barrierer at tænke på.

Det kom ret hurtigt i stand, og det er en fornøjelse at se, hvordan professionelle folk tager fat på sådan en opgave. Selv om der lignede jeg ved ikke hvad her, så klarede de to damer opgaven på en dag, og det til en meget fair pris. Hjemmet kom jo ikke til at ligne noget fra “Bo Bedre”, men resultatet blev så meget bedre, end jeg havde turdet håbe på, så det ikke længere var så flovt at skulle have fremmede inden for døren.8 svar til “Om at hjælpe”

 1. Det er helt fint, at bloggen også blev udskrevet – den havde været indlagt længe nok med s-underskud i adressen.
  Jeg havde ikke tænkt synderligt over det med at bede om hjælp, før jeg læste dette indlæg. Lige nu har jeg ikke behov, men den dag kommer nok, og så vil jeg nok kvie mig. Måske vil jeg føle, at jeg deponerer noget af selvbestemmelsen ved at lade fremmede komme ind i min meget private sfære. Jeg ved det ikke, tanken skal lige fadlagre en tid. Det er nemt nok at tænke fornuftigt på andres vegne, det kniber af og til mere, når det er en selv, det drejer sig om.
  For dig lyder det helt rigtigt, som du beskriver det. Du skulle jo nødigt himle før tid pga. banaliteter som vitaminmangel og lignende.

  Liked by 1 person

  1. Du skulle lige godkendes. WordPress.com har åbenbart lært noget af gamle, trofaste brugere.

   Ja, der er noget, man skal overkomme, før man beder om hjælp. Især, når det er så pinligt som ikke at kunne klare basale ting selv. Det føles ikke godt i starten, men jeg tror det er godt at have tænkt tanken til ende, inden man kommer dertil, hvor man selv er nødt til at bede om hjælp.

   Like

 2. (Jeg er kommet lidt bagud; nu forsøger jeg at indhente det forsømte, og denne gang skriver jeg i Word … så får jeg samtidig kontrolleret bogstaveringen.)

  Tænk, jeg synes, det er i orden at stille krav til den hjælp, man får. Man kan jo gøre det på en ordentlig måde. Psykologen har mange gange sagt til mig, at jeg har fået en fantastisk fornem behandling i psykiatrien, fordi jeg er blevet ved at stille spørgsmål, indtil jeg har forstået de bagvedliggende rationaler og godkendt dem. Naturligvis altid med respekt for deres faglighed, men aldrig fordi jeg følte mig ”mindre”. Det tror jeg, man skal undlade.

  Det kan være voldsomt at lade hjælpere komme ind i ens hjem og fare rundt, når man er ”tvunget” til det, også selvom man har bedt om hjælpen. Der er en eller anden tærskel, man skal over, og der har S. Kierkegaard jo ret. Der kan opstå situationer, hvor man kan begynde at overveje, hvem der er ”kunden”.

  Ja, vi har betalt alm. skat og evt. topskat i årevis (jeg selv med glæde), så skal vi også have ”return of investment”, når der vel at mærke er behov for det. Vores generation(er) beder ikke om hjælp, m.m. den virkelig er nødvendig.

  Du skriver ”er der ikke så langt til at føle, at nogle gerne vil tage sig ret på min bekostning …”. Det udtryk kender jeg ikke. Vil du forklare?

  Jeg ser ikke TV2, så jeg har ikke set udsendelsen/udsendelserne om forholdene på et/flere plejehjem. Men jeg har truffet den beslutning, at jeg aldrig nogensinde skal på plejehjem, m.m. jeg evt. har råd til ”Dagmarsminde” – og det har jeg sikkert ikke. Dertil har jeg hørt og læst tilstrækkeligt om de udsendelser. Er jeg helt ”Ander And” oven i hovedet og ingenting forstår, kan det selvfølgelig gå an.

  En professionel hovedrengøring er genial for at komme i bund, så man evt. derefter selv kan overskue det. ”Been there, done that”.

  Like

 3. Stegemüller har indsendt dette, men bloggen har spist det, desværre:
  ————————————————————————————————————————
  Tænk, jeg synes, det er i orden at stille krav til den hjælp, man får. Man kan jo gøre det på en ordentlig måde. Psykologen har mange gange sagt til mig, at jeg har fået en fantastisk fornem behandling i psykiatrien, fordi jeg er blevet ved at stille spørgsmål, indtil jeg har forstået de bagvedliggende rationaler og godkendt dem. Naturligvis altid med respekt for deres faglighed, men aldrig fordi jeg følte mig ”mindre”. Det tror jeg, man skal undlade.
  Det kan være voldsomt at lade hjælpere komme ind i ens hjem og fare rundt, når man er ”tvunget” til det, også selvom man har bedt om hjælpen. Der er en eller anden tærskel, man skal over, og der har S. Kierkegaard jo ret. Der kan opstå situationer, hvor man kan begynde at overveje, hvem der er ”kunden”.
  Ja, vi har betalt alm. skat og evt. topskat i årevis (jeg selv med glæde), så skal vi også have ”return of investment”, når der vel at mærke er behov for det. Vores generation(er) beder ikke om hjælp, m.m. den virkelig er nødvendig.
  Du skriver ”er der ikke så langt til at føle, at nogle gerne vil tage sig ret på min bekostning …”. Det udtryk kender jeg ikke. Vil du forklare?
  Jeg ser ikke TV2, så jeg har ikke set udsendelsen/udsendelserne om forholdene på et/flere plejehjem. Men jeg har truffet den beslutning, at jeg aldrig nogensinde skal på plejehjem, m.m. jeg evt. har råd til ”Dagmarsminde” – og det har jeg sikkert ikke. Dertil har jeg hørt og læst tilstrækkeligt om de udsendelser. Er jeg helt ”Ander And” oven i hovedet og ingenting forstår, kan det selvfølgelig gå an.
  En professionel hovedrengøring er genial for at komme i bund, så man evt. derefter selv kan overskue det. ”Been there, done that”.

  Liked by 1 person

  1. At tage sig ret ville i mit tilfælde have betydet, at de havde sendt mig til mammografi, selv om jeg havde sagt, at jeg ikke ville. Altså at tvinge folk til noget, fordi de mener at det er det rigtige.

   Jeg håber også at kunne undgå plejehjem, men man ved jo aldrig. Jeg fik det jo tilbudt som en midlertidig løsning, der for et år siden, men jeg kunne ikke stille noget op med det, for dels ville jeg ikke, dels havde jeg manden herhjemme, der heller ikke har det for godt. Selv om vi begge er et par krykhusarer, yder vi dog hinanden nødvendig hjælp.

   Ja, der kan næsten ikke siges nok godt om professionel rengøring. Jeg er stor fan og ærgrer mig som gal over, at jeg ikke begyndte at benytte mig af det for længe siden!

   Liked by 1 person

 4. Tak. Så lærte jeg også noget i dag. Ergo har det været en god dag.

  Liked by 1 person

 5. Du sætter tanker i gang … jeg har dog tænkt over, hvad jeg vil gøre, hvis jeg ikke længere kan klare mig selv. Løsningen vil være afhængig af, hvor mange penge der står på kontoen.
  Jeg vil helt sikkert hellere bede om professionel hjælp end bede min mand om at udføre min personlige hygiejne. Det er noget, John og jeg har talt om og er enige om, at vi gerne vil være hustru/mand for hinanden, men ikke være hinandens sygehjælper.
  I sidste ende håber vi vel alle sammen på, at det går hurtigt, når det skal være, men det bestemmer man desværre endnu ikke selv her i landet, og i øvrigt ved vi ikke, hvordan vi tager det, hvis situationen skulle ændres i voldsom grad.

  Liked by 1 person

  1. Jeg synes, det lyder fornuftigt, det med ikke at bede sin ægtefælle om hjælp til personlig hygiejne. Jeg fik tilsendt den ene unge sosu-hjælper efter den anden, der som den mest selvfølgelige ting hjalp mig med de ting. Det ville jeg førhen have været bange for, men ikke mere. Heldigvis kunne jeg sige hjælpen til personlig hygiejne op igen efter ca. 4 måneder, men jeg vil ikke være bange for at bede om den hjælp igen, hvis det skulle blive nødvendigt. Jeg ville dog have foretrukket det, hvis det var den samme hjælper, jeg fik hver gang. Til sidst tænkte jeg, at nu måtte nærmest alle sosuhjælpere hos Blæksprutten have set min bare … – Men de var meget søde og professionelle, alle sammen.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Om mig

Jeg er en ældre (pt. 68-årig) dame, der tidligere drev bloggen på aargang54.dk.

Hvis du ønsker at kommentere eller læse andres kommentarer, kan du klikke på det enkelte indlægs titel, og kommentarfeltet kommer frem

Blogroll

%d bloggers like this: