Årgang 54

Hverken fyrre, fed eller færdig!


Føden skal vi jo have

Efter passende prokrastination (hedder det mon det?) fik jeg bestilt mad hos det, de kalder “Køkkenområdet” – førhen Centralkøkkenet – her i kommunen. Jeg har til tider problemer med at holde balancen og holde mig oprejst længe nok til at kunne kokkerere på ansvarlig vis. Man skal bare vente, indtil man ikke længere kan for at blive klar over, hvor mange gryder der faktisk helst skal holdes øje med for at de ikke brænder på, koger over, koger tør eller hvad de ellers kan finde på. Desuden døjer jeg med kvalme, der ofte udløses af madlugt, så jeg kunne være i den situation, at det faktisk var lykkedes mig at bikse noget føde sammen, bare for at stå der og ikke have den mindste lyst til at smage det.

For nu at tage dramaet ud af det, så lad mig lige slå fast, at det er udmærket mad, man kan få leveret fra Køkkenområdet. De billeder, man af og til kan se på de sociale medier af en træt pølseende og en indtørret gang kartoffel-et-eller-andet er altså ikke taget her i byen! Eller hvis de er, er det arrangerede billeder.

Når det er sagt, så kan man vel også tillade sig at sige, at der selvfølgelig er noget, man bedre kan lide end andet. Men det er der råd for. Der er altid mindst 3 ekstra hovedretter, man kan vælge i stedet for det, der er på den foreslåede menu. Desuden kan man frit vælge at få den samme ret leveret flere dage i træk, skulle man føle for det. Jeg har glemt den kombinatorik, jeg blev pint med i skoletiden, men det må da i sig selv give ganske mange kombinationsmuligheder på de enkelte dage. Man får udleveret nogle afkrydsningsskemaer ca. hver anden måned, men man kan også bestille sin mad på nettet, og det er meget lettere, så den løsning har vi valgt.

Tilbuddet består af en hovedret og en biret. Desuden kan man bestille proteindrikke, hvilket jeg gør brug af, og smørrebrød, hvilket vi ikke har prøvet endnu. – Biretten er, som man måske kan regne ud, enten en forret eller en dessert. Denne gav jeg på forhånd afkald på, da jeg er småtspisende. Min mand, derimod gik all-in og bestilte hovedret plus biret. Der løb han ind i noget meget etnisk dansk. Det skal lige siges, at han ikke er spor kræsen, men hvor desserter som hjemmelavet is og citronfromage gled ned uden det mindste besvær, var det lidt mere så som så med sødsuppe, kærnemælkssuppe, hyldebærsuppe og den slags. Så han afbestilte biretten efter et stykke tid.

Man kan vist roligt sige, uden at fornærme nogen, at hovedretterne har hovedvægt af det traditionelt danske, dog piftet op med en råkostsalat og lidt pasta af og til. Men god, solid mad som vor mor på gode dage lavede den, er der vel aldrig nogen, der har slået sig på?

Selvfølgelig er der en vegetarmenu, den har vi dog ikke afprøvet endnu. Der er også mulighed for en menu tilpasset religiøse krav. Det eneste jeg ikke ser, er en ren vegansk menu, men det kan vel komme på et tidspunkt. Selv veganere bliver jo gamle en dag.8 svar til “Føden skal vi jo have”

 1. Det er godt, at I er (nogenlunde) tilfredse med centralkøkkenets kreationer. Jeg husker den mad, min salig moder fik bragt. Den kaldte sandelig ikke på mundvandet, og selvom hakkebøffen nok ikke var af cellofan, undrer det mig ikke, at hun kun var skind og ben, da hun sagde farvel.

  Liked by 1 person

  1. Din mor har desværre været uheldig med sin leverandør, kan jeg forstå. Der lader også til at være betydelige forskelle regionalt. Jeg er glad for vores Køkkenområde. Jeg har næsten ikke appetit, selv når kvalmen holder fridag, og alligevel lykkes det mig at spise næsten en hel portion hver dag, selv om jeg må dele den i to. Men hvad, så har jeg aftensmaden med i samme hug. Win-win.

   Like

 2. Din mor har desværre været uheldig med sin leverandør, kan jeg forstå. Der lader også til at være betydelige forskelle regionalt. Jeg er glad for vores Køkkenområde. Jeg har næsten ikke appetit, selv når kvalmen holder fridag, og alligevel lykkes det mig at spise næsten en hel portion hver dag, selv om jeg må dele den i to. Men hvad, så har jeg aftensmaden med i samme hug. Win-win.

  Like

 3. Ja, der må være store forskelle på maden. Jeres lyder godt! Og måske kan man også ad den vej sikre sig, at man får den tilstrækkelige mængde vitaminer, mineraler og andre nødvendige substanser uden selv at skulle stå for det?

  Den gamle dame på 98 år, jeg kender i Lyngby-Taarbæk Kommune er også tilfreds. Jeg har spurgt hende, om det smager godt, og det har hun bekræftet.

  Like

  1. Ja, der er åbenbart forskel på de forskellige leverandører. Hvis vi ikke var tilfredse med vores, ville vi kunne få en privat, men det ønsker vi ikke nu. – Ja, menuerne udformes i samarbejde med diætister og andre ernæringseksperter, og hvis man har nogle problemer, kan man få rådgivning direkte fra dem og få sin mad tilpasset. Fx fik jeg i begyndelsen halve portioner, fordi jeg ikke kunne spise ret meget. Der var sovsen “beriget”, dvs. tilsat ekstra vitaminer og kalorier. Folk kan føle sig helt trygge ved den mad, efter min mening. Men selvfølgelig ville vi have råbt højt, hvis vi ikke syntes, det var godt nok!

   Like

 4. Det er jo altid de dårlige historier, der fylder i medierne. Jeg kender ingen, der har været utilfredse med den leverede kommunale mad – bortset fra Erics mor, ser det ud til …
  Bevares, det er ikke den højere gastronomi, men det er der vel næppe heller nogen, der forventer. Min faster fik det i 10 år, efter hun blev enke som 80-årig, og hun var tilfreds. Ikke imponeret, men som hun sagde, var det et godt alternativ til den mad, hun ikke fik lavet til sig selv 😏
  Kæmpe med at lave mad og så alligevel ikke have lyst til at spise den … næh tak; jeg forstår godt, du bad om hjælp.

  Liked by 1 person

  1. Jeg kender heller ingen, der personligt har noget at indvende mod forplejningen. Jeg har dog set nogle billeder af nogle retter, fra andre leverandører, der ikke så appetitlige ud.

   Hvis folk ellers klager, tror jeg, problemet kan være, at de, som jeg, ikke har megen appetit, og gerne vil lægge skylden et eller andet sted.

   Nej, det er netop et udmærket alternativ til den mad, man _ikke_ får lavet til sig selv. Det er alt i alt lidt mere konservativt, end jeg i længden vil foretrække, men det er faktisk veltillavet mad. Jeg har aldrig selv været nogen ørn til madlavning, heller ikke i min velmagtsdage.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Om mig

Jeg er en ældre (pt. 68-årig) dame, der tidligere drev bloggen på aargang54.dk.

Hvis du ønsker at kommentere eller læse andres kommentarer, kan du klikke på det enkelte indlægs titel, og kommentarfeltet kommer frem

Blogroll

%d bloggers like this: