Årgang 54

Hverken fyrre, fed eller færdig!


Lettelse eller dyd ud af nødvendighed?

Før jeg gik på efterløn og efterfølgende pension, bekymrede det med økonomien mig meget. Jeg var ikke i stand til at regne ud, præcis hvor meget, vi ville have til rådighed, men jeg var dog ganske klar over, at det ville være mindre end den løn, jeg kunne oppebære.

Det viste sig ret hurtigt, at vores forbrug tilpassede sig den nye situation meget hurtigt og uden “smerter”. Jeg siger bestemt ikke, at det vil være det samme for alle andre, folk er forskellige, og det skal de have lov til at være. Men det gik hurtigt op for mig, at jeg havde haft et forbrug, der ikke var så meget betinget af reelle behov som af en trang til at få en belønning, temmelig tit, fordi jeg gik på arbejde.

Fx mente jeg bestemt, at jeg måtte have nyt tøj to gange om året, plus det løse. Måske er det et hensyn, man viser sine kolleger, at man ikke bliver ved med at vise sig i de samme, gamle, trætte betræk? Jeg ved det ikke, og i mit tilfælde er det latterligt, eftersom jeg bare købte mere af den samme slags kluns, som jeg havde i forvejen. Med mindre man har studeret min påklædning meget nøje, vil man næppe være i stand til at se, om jeg har fået nyt tøj eller ej. Så her, i de “nye tider” køber jeg ikke et par nye bukser, når jeg i forvejen har mindst 10 par, der stadig fungerer, og så fremdeles.

Ligeledes havde jeg en tendens til altid at falde for supermarkedernes spotvarer, når jeg var ude og købe ind. Ofte kunne jeg komme hjem med almindelige købmandsvarer og spotvarer for mere, end den almindelige kolonial havde kostet. Vores økonomi har på intet tidspunkt sejlet, så derfor har jeg ikke tidligere følt nogen trang til at rette op på det. Men spotvarerne har haft en tendens til ikke kun at være billige, men også uendeligt ligegyldige ting, der bare endte med at stå i vejen eller blive smidt ud efter kort tid. Nu om stunder foretager vi de fleste af vores indkøb online, og der er ikke den samme fristelse til at købe unødvendige ting. Når jeg en sjælden gang tager min rollator og går i Netto, kigger jeg med undren på deres udvalg af andre ting og tænker på dengang, jeg følte mig fristet af den slags. Men jeg tror igen, at det er forestillingen om at have fortjent en – aldrig så latterlig – belønning der har rumsteret.

Noget andre typisk bruger mange penge på, og som det kunne blive svært for os som pensionister at få råd til, er rejser. Jeg har aldrig været særlig god til at rejse, men har dog rejst en del før i tiden. Men jeg kan helt ærligt sige, at nu om stunder gad jeg simpelthen ikke. Jeg er udmærket klar over, at andre har det lige modsat, og det skal de da så inderligt have lov til. Hver sin glæde for sine surt sammenarvede midler, som vi sagde i min ungdom.

Nu om dage kan jeg så finde på at bruge penge på at få lavet de ting, andre mennesker kan lave selv. Og det er jeg glad for. Fx fik vi i løbet af efteråret vores forhave trimmet og baghaven ryddet, mange buske og træer fjernet, resten klippet ned, hækkene klippet og en helt ny plæne anlagt. Det var noget af en udskrivning, men det er en glæde at se hver dag. Når nu bemeldte plæne for alvor begynder at vokse, må vi se at få nogen hyret til at holde den nede. Men det går nok også.

Vi er stadig i en situation, hvor vi oplever, at vi har valg, rent økonomisk. Det er der nogle pensionister nu om dage, der faktisk ikke har. Jeg håber, at varmehjælp, ældrecheck og den slags kan hjælpe lidt for dem, men er samtidig faktisk glad over, at vi ikke falder i den kategori. Det, der gør forskellen for os, er nok den beskedne opsparing, vi har kunnet lave gennem hele arbejdslivet. Det er godt at kunne supplere pensionen med lidt frie midler, hvadenten man nu vælger at bruge dem på det ene eller det andet. Og vi er altså langt fra at være rige. Tag endelig ikke fejl af det!5 svar til “Lettelse eller dyd ud af nødvendighed?”

 1. Der er også stor forskel på at føle sig rig og at være rig. Det første er oven i købet bedre end det sidste. Tror jeg …
  Vi er også meget bevidste om, at nogle har det økonomisk hårdt, og jeg har selv prøvet i en årrække ikke at have så meget som en krone i overskud til noget af alt det sjove. Charlotte kom i første række, når det gjaldt nyt tøj, fordi hun ganske enkelt voksede ud af det – så måtte jeg undvære. Ferier kunne jeg glemme alt om. Det var nogle hårde år.
  Jeg ved derfor godt hvordan det er at være økonomisk presset og sætter af samme grund stor pris på, at vi er så privilegerede, som vi nu er, fordi vi har nogle gode pensioner udover folkepensionen. Det giver en dejlig tryghed, ganske som du skriver, at man har råd til at betale sig fra at få ordnet ting, man ikke længere selv kan klare.
  Impulskøb er jeg – desværre – stadig lidt for god til. Bare fordi jeg kan 😄

  Liked by 1 person

  1. Jeg kan da også godt præstere et impulskøb nu og da, men overhovedet ikke i den grad, jeg før kunne. 😉

   Jeg tror du har meget ret i din sondren mellem at føle sig rig og at være rig. Det hjælper rigtignok også på det, hvis man kan huske, hvordan det var ikke at have noget. Da jeg læste, var jeg så fattig, at man tror det er løgn. Men det gik alligevel.

   Like

 2. Jeg håber, det er i orden, at jeg lader mig inspirere af dine artikler?

  Nu vil der formentlig også komme noget om privatøkonomi i pensionisttilværelsen fra min hånd.

  Du har så evigt ret i det med, at handler man online, ryger der ikke alt det ligegyldige med i kurven. I det, der _var_ min ikke så kvikke “Quickly”, gætter jeg på, at 15-20 pct. af pladsen er fyldt med ligegyldigheder, jeg alligevel ikke skal bruge. Og ved kassen skal man høre på en monitor, hvor den mandlige sælgerstemme reklamerer for den seneste udvikling på området for skuresvampe o.lign. Jeg orker det ikke.

  Folkepensionstiden bekymrer mig, men for nogle år siden købte jeg “Willis” til at regne på de rå indtægter (udgifterne kan jeg selv regne på), og beregningerne viste, at jeg vil “overleve plus lidt”. Det er betryggende at vide.

  Liked by 1 person

  1. Du skal bare lade dig inspirere på livet løs. Hvis nogen kan blive inspireret, er det jo tegn på, at det ikke er helt ligegyldigt, det jeg har skrevet.

   Mht. spotvarerne er det jo også en bevidsthed, der skal vækkes. Jeg indrømmer gladeligt, at det virkelig har taget sin tid med min bevidstgjorthed. Men at nå dertil, at man vitterlig føler større tilfredshed ved _ikke_ at have købt et eller andet, end ved at have købt det, det føles stort.

   At overleve plus lidt, det er vel hvad enhver har brug for. Og ret til, skulle jeg mene!

   Like

 3. […] jeg skrev mit indlæg om privatøkonomi, nævnte jeg lige kort, at det med at købe tøj ikke bliver til ret meget. Siden 2015, hvor jeg […]

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Om mig

Jeg er en ældre (pt. 68-årig) dame, der tidligere drev bloggen på aargang54.dk.

Hvis du ønsker at kommentere eller læse andres kommentarer, kan du klikke på det enkelte indlægs titel, og kommentarfeltet kommer frem

Blogroll

%d bloggers like this: